Zwatschgawaya: pruimentaart op Elzasser wijze
Voor het gistdeeg:
- 1dl melk
- 15 gram verse gist (of 1/2 zakje gedroogde gist; volg de aanwijzing op de verpakking)
- 1 eetlepel suiker
- 200 gram bloem
- 110 gram zachte boter
- 1 ei
- snufje zout
Voor de vulling:
- 1 kg rode kwetsen of pruimen
- 120 gram suiker
- kaneel
- 2 eieren
- 2 dl slagroom
Bereidingswijze:
Verwarm de melk tot lauwwarm. Los de gist met een snufje suiker hierin op. Zeef de bloem met het zout boven een kom. Meng er 1 eetlepel suiker, de zachte boter en 1 ei door. Voeg vervolgens de melk met opgeloste gist toe en kneed het geheel goed door zodat het deeg niet meer aan de handen plakt. Bekleed er een ingevette bakvorm (ca. 20 cm) mee. Verwarm de oven voor op 180°C. Snij de pruimen in tweeën en verwijder de pit. Zet ze in cirkels in het deeg. Bestrooi de pruimen met 2 eetlepels suiker. Bak de taart in 20 minuten. Klop intussen de rest van de suiker (ca. 90 gram), kaneel, eieren, en slagroom door elkaar. Schenk het mengsel na 20 minuten over de pruimen en bak vervolgens nog 20 minuten.
Wijnadvies: drink hierbij een Gewurztraminer d’Alsace .