WIJNHUIS VAN DE MAAND: MOSBACH

“Een van de eerste families van wijnbouwers in de Alsace”

Vins Mosbach - Eerste wijnbouwers in de AlsaceLange geschiedenis – De geschiedenis van Domaine Mosbach in Marlenheim gaat verder terug dan die van de meeste Elzasser wijndomeinen. Tot het jaar 589, om precies te zijn. De Koning van Marlenheim – ja, het was destijds een koninkrijk  – gaf toen opdracht om een wijngaard rond zijn kasteel aan te leggen, welke een kleine duizend jaar later werd deze overgenomen door de familie Mosbach. Inmiddels al zo’n 450 jaar geleden! En met de zeer hoge kwaliteit van de terroirs  in Marlenheim zijn  hun wijnen tot op de dag van vandaag erg populair.

Dronken soldaten – De legende van Marlenheim vertelt  dat, tijdens de 30-jarige oorlog, de vrouwen uit de stad van een wisse dood gered werden door dronken soldaten uit Zweden. Waarom ze dronken waren? Omdat er een wijn was die soldaten gewoonweg niet konden weerstaan; de Pinot Noir Rosé Vorlauf van Mosbach. En dat is dan ook dezelfde Pinot Noir die tegenwoordig bekend staat als dé specialiteit van Mosbach. Nog steeds geliefd dus, en niet alleen door Zweedse soldaten.

Eeuwenoud eiken – Alle wijnen, waaronder die beroemde Pinot Noir, worden gemaakt onder leiding van Paul Mosbach, en dat doet hij niet alleen: met zijn broer Jean-Marie en kinderen Sylvia en Christophe zet hij de familietraditie en hun kennis voort als een van de eerste wijnbouwers van de Alsace. Zoals het wijnbereidingsproces van Mosbach, dat nog steeds gebeurt met de eeuwenoude eikenhouten vaten die hun voorvaderen ook gebruikten.

Kalk – De wijngaarden van Mosbach rusten op een kalksteenblok van Muschelkalk en Dolomitisch Keuper. Een deel hiervan is in de “Grand Cru Steinklotz” -zone is ingedeeld, wat “steenblok” betekent. Het domein telt maar liefst 23 hectare wijnstokken, en die staan uitsluitend op de prachtige hellingen van Marlenheim. Daardoor profiteren ze, dag in dag uit, van de zonneschijn die gunstig is voor de vroege bloei van de wijnstokken en de langzame rijping van de druiven.

Waar te koop – De wijnen van Mosbach zijn te koop op hun eigen website