Wijnhuis van de maand: Dopff au Moulin

‘’Legde de basis voor de Crémant d’Alsace én introduceerde de lange slanke fles’’

Geboorte van Crémant d’Alsace – Tijdens zijn stage in Reims – rond het jaar 1900 – zag de jonge Julien Dopff die methode voor maken van Champagne wel zitten. Hij nam zijn ervaring en enthousiasme mee naar zijn thuishaven de Alsace en begon mousserende wijn te maken volgens de ‘methode traditionelle’. Hiermee legde Julien de basis voor Crémant d’Alsace! Een heuse pionier dus.

Lange slanke fles – En daar bleef het niet bij; Julien zorgde voor nog meer opschudding en ontwikkeling in de Elzasser wijnwereld. Hij was namelijk de eerste die wijnen bottelde in de welbekende lange slanke fles die niet alleen typerend is, maar tegenwoordig zelfs verplicht voor wijnen uit de Alsace.

Flessenpost naar Australië – Julien Dopff was overtuigd van de kwaliteit van zijn wijnen en niet bang voor een uitdaging. Om te bewijzen dat ze wel tegen een stootje konden, stuurde hij een lading flessen heen en weer naar Australië. Bij terugkomst bleek dat de wijn nog in topconditie was. Tijd voor Alsace wijnen om de wereld te veroveren!

Nog steeds innovatief – Dat innovatieve karakter is eeuwen later nog steeds terug te vinden in het wijnhuis dat wij nu kennen als Dopff au Moulin. Hoewel bekend om hun Crémant maakt het familiebedrijf – tegenwoordig gerund door Pierre-Etienne Etienne-Arnaud Dopff – allerlei soorten wijn en in lijn met de trends van de wijnwereld.

Just Alsace – De Just Alsace – net gelanceerd en vers van de pers – is een droge, fruitige toegankelijke wijn. Deze blend van riesling en pinot gris kan gezien worden als moderne uiting van een klassieke wijn.

Waar te koop –  Wijnen van Dopff au Moulin zijn onder andere te koop bij Mitra.