Wijnhuis van de maand: Achillée

“Wijnen uit het grootste strooien gebouw van Europa’.

 Duurzaamheid – Werken met volledig respect voor de natuur staat hoog in het vaandel bij Achillée, een state of the art modern wijndomein gelegen in het prachtige dorp Scherwiller. Wijnmaker Yves verkocht hier rond 1999 aan coöperatieven uit de streek zijn druiven, toen nog biologisch.  In 2003 stapt hij  succesvol over op biodynamie. Het verschil tussen biodynamische- en biologische wijn zit hem in de dubbele certificering (biologisch én biodynamisch) en het geloof achter het verbouwen van druiven, waarin biodynamische wijnboeren hun wijngaard en de natuur als heilig ervaren.

Europees record – Het wijnhuis zie je niet snel over het hoofd; het imposante gebouw met bio-klimatologische kelder is volledig gemaakt van hout en stro, en is het grootste passieve gebouw van Europa. Groot én extreem energiezuinig: het stro zorgt er voor dat de temperatuur in zowel het gebouw als de kelder het gehele jaar rond de 13 graden blijft. Geen verwarming nodig! En om het verhaal nog wat mooier te maken, ze hebben het (met behulp van een eigen team) helemaal zelf gebouwd!

Medicinaal – Het woord Achillée’ is frans voor duizendblad. Een medicinale plant met een prachtige witte bloem die Yves sinds zijn overstap naar biodynamie tussen zijn wijnstokken heeft groeien. Dit teken van duurzaam- en vruchtbaarheid is daarom sinds 2016 verwerkt op het etiket van alle wijnen, allemaal met hun eigen patroon.

Waar te koop – De wijnen van Achillée zijn te koop bij onder andere Tannico.