Reeragout met rode kool met appel en kastanje

Het gure herfstweer vraagt om heerlijk warm comfort food. Hoog tijd om te stoven zoals ze dat in de Alsace doen! Een ragout is een typisch Frans gerecht dat bestaat uit vlees of gevogelte dat wordt gestoofd in een smeuïge gekruide saus. Ragouter betekent letterlijk smaak verbeteren, vaak wordt het dan ook gemaakt van restjes van de vorige avond. Maar, voor dit recept kun je natuurlijk gewoon een mooi stuk vlees voorbereiden. Het is het zeker helemaal waard. Hier combineren we de reeragout met een rode kool met appel en kastanje, om de herfstsfeer helemaal af te maken!

En wat drink je erbij? Een Pinot Noir d’alsace natuurlijk! Bijvoorbeeld deze Pinot Noir Bollenberg 2014 is een perfecte match met de stoofpot.

Wat heb jreeragout-alsace-herfste nodig?

1200 gram reevlees, bijvoorbeeld edelbraadstuk

zout, peper
60 gram boter
2 eetlepels olie
2 gesnipperde uien
1 prei in ringen, alleen het wit
75 gram gerookte spekblokjes
2 sneetjes oud roggebrood, in stukjes
1 kruidnagel
1 laurierblaadje
3 eetlepels azijn
2dl rode wijn

 Hoe maak je het?

Snij het vlees in stukken en bestrooi met zout en peper. Verhit 50 gram boter en olie in een braadpan. Bak het vlees met ui en prei rondom bruin. Schep alles uit de pan. Bak nu de spekblokjes in een klontje boter zacht uit. Bak het roggebrood kort mee. Doe het vlees er weer bij. Voeg ½ liter water, azijn en de helft van de rode wijn toe. Laat het 1 uur stoven, of langer totdat het vlees zacht is. Schep het vlees uit de pan en houd het warm. Schep overtollig vet van de saus.

Rode kool met appel en kastanje

1 gesnipperde ui
1 eetlepel olie
1 rode kool (of 750 gram gesneden rode kool)
¼ liter rode wijn
ca. 1 dl (kruiden) bouillon
1 laurierblaadje
½ eetlepel suiker
2 goudreinetten
300 gram gepelde kastanjes
zout, peper

Fruit de ui in de olie. Bak de gesneden kool kort mee. Voeg de wijn en zoveel bouillon toe totdat de kool net onder het vocht staat. Doe het laurierblaadje en de suiker erbij en laat op laag vuur 1,5 uur stoven. Schil de appels en snij ze in vieren. Doe de appel en kastanjes bij de rode kool en stoof nog 30 minuten. Breng op smaak met zout en peper.