Pinot Noir d’Alsace
Pinot Noir d’Alsace staat bekend om zijn aroma’s van rood fruit. Net zoals bij riesling, is pinot noir een druif die zich aanpast aan het klimaat en de bodem waarop hij groeit – ook wel ‘terroir-gevoelig’ genoemd. De wijnen van deze druif kunnen dus veel van elkaar verschillen in smaak. Extra spannend om te proeven dus!
Pinot Noir d’Alsace kan variëren van een lichte, soepele, helderrode wijn met de vrolijke smaak van viooltjes, frambozen en kersen, tot een vollere wijn, die op eikenhout is gerijpt. Serveer deze wijnen licht gekoeld.
Verkrijgbaarheid
In Nederland is de Pinot Noir d’Alsace nog iets minder bekend. Af en toe tref je hem aan in de supermarkt. Bij de betere slijterij, wijnhandel of wijnwebwinkels vind je hem sowieso.
Drink een Pinot Noir licht gekoeld
Als je één woord zou moeten kiezen om Alsacewijnen te beschrijven, dan is het ‘aromatisch’. De geuren zijn rijk en springen het glas uit! Proef ze, en je wordt vaak getrakteerd op een heerlijk strakke mineraliteit, een volle body en lange afdronk. Heel goed te combineren met al het lekkers dat uit de keuken komt.
viooltjes en rood fruit zoals kersen, frambozen, bramen
delicaat, fris en fruitig, soms krachtiger als hij houtopvoeding heeft gehad
barbecue, lamsvlees, paddenstoelenragout, coq au vin, geroosterde groenten, tonijnsteak