Oogst 2016: veelbelovend

Alsace 2016

Veelbelovend jaar ondanks grote uitdagingen

 

Na de zeer droge zomer en herfst van 2015 werd het eerste trimester van dit jaar gekenmerkt door een grote hoeveelheid neerslag. Begin april was in de wijngaarden al 360 mm regen gemeten, duidelijk meer dan in voorgaande jaren. Deze neerslag zorgde in combinatie met de lage temperaturen in het vroege voorjaar voor een sterke vertraging in de groei. Sommige percelen werden zelfs door rijp bedekt. Begin mei zijn de temperaturen gelukkig gaan stijgen, waardoor de aarzelende groei op gang kon komen. Niettemin bleef die schoksgewijs verlopen bij gebrek aan zelfs maar een week met ononderbroken warmte en droogte.

Bijna overal in de wijngaarden werd door de vochtigheid druk van meeldauw voelbaar. De bloei begon medio juni en nam door de nogal lastige omstandigheden met aanhoudende regen en lagere temperaturen dan normaal twee weken in beslag. Ook de maand juli stond weer in het teken van regen, maar vanaf begin augustus zette een periode met aanhoudend warm en droog weer in, inclusief een heuse hittegolf in de tweede helft van de maand. Dankzij de hoge temperaturen bleef de gezondheidstoestand alleszins bevredigend. Hoewel de rijping in deze periode goed opschoot, kregen stokken op lichte bodems soms te lijden onder droogtestress. Een paradoxaal gegeven gelet op het weer van de eerste zes maanden!

Op basis van proefnemingen in de wijngaard konden producenten vaststellen dat de rijping zich voorspoedig ontwikkelde met goede zuren en vooral bij een perfecte staat van gezondheid.

Oogst

De rijpheidcontroles leverden voor 2016 de volgende oogstdata op:

  • Voor de AOC Crémant d’Alsace 12 september.
  • Voor de AOC Alsace 22 september voor alle druivenrassen.
  • Voor de AOC Alsace Grand Cru 22 september voor alle cru’s en alle druivenrassen (met uitzondering van enkele individuele gevallen).
  • Voor de vermeldingen Vendanges Tardives en Sélections de Grains Nobles 7 oktober.

Voor producenten was het zaak de rijping in de gaten te houden en de pluk per perceel te plannen. Dankzij de uitstekende gezondheid van de druiven kon dat gespreid gebeuren.

Al is generaliseren moeilijk, de eerste impressies uit de kelder zijn gunstig. De basiswijnen voor Crémant zijn ronduit magnifiek. Pinot Blanc en Sylvaner komen lichtvoetig en fruitig over, terwijl Muscat zich heel aromatisch en knapperig toont. Pinot Noir heeft op zijn best veel kleur en rijpe tannines en Pinot Gris lijkt een van de grote successen van 2016 te zijn. Gewurztraminer op zijn beurt is heel karakteristiek met zijn exotische fruit. De uitstekende weersomstandigheden van het naseizoen en de perfecte gezondheid van de druiven hebben bij Gewurztraminer en vooral bij Riesling voor een optimale rijping kunnen zorgen.

Na drie jaren met een heel kleine opbrengst en voorraden die tot een minimum zijn gekrompen is 2016 eindelijk weer eens een normaal jaar qua volume met naar schatting 1,15 miljoen hectoliter, genoeg om de voorraden weer op peil te brengen. De oogst in 2015 bedroeg slechts 0,99 miljoen hectoliter.

 

#LiveVendanges

De oogst is dit jaar voor het eerst live in beeld gebracht via social media. Deze actie van het CIVA genaamd #LiveVendanges haalde in Frankrijk de nationale media vanwege het “vernieuwende karakter” en bereikte wereldwijd een miljoenenpubliek. Het video verslag is nog steeds online te bekijken.

vendangesdidierjean-conseilvinsalsace