Oogst 2015: klein maar fijn

Oogstbericht

Alsace 2015: klein maar fijn

Na een niet te strenge winter profiteerde de wijngaard aan het begin van het voorjaar van een ruimere neerslag dan het jaar tevoren. Het eerste deel van de groeicyclus viel ongeveer samen met die van 2014. Na Pasen stimuleerde zacht weer de groei enorm. Het uitlopen vond zodoende medio april plaats (in overeenstemming met het gemiddelde van de afgelopen 30 jaar), terwijl de bloei begin juni volgde onder gunstiger weeromstandigheden dan in 2014. Warmte in juni en juli begunstigde de groei van de wijnstok. Al snel zette echter een periode van droogte in, die afhankelijk van terroircondities en sector hier en daar voor vertraging of blokkering van de groei zorgden. In de meest gevoelige terroirs heeft dat invloed gehad op de opbrengst die al onder het gemiddelde lag. De hoge temperaturen van begin juli met meer dan 40 graden zijn gepaard gegaan met buien, soms met hagel zoals in de omgeving van Dambach-La-Ville. Gelukkig kwam de regen van medio augustus op het juiste moment. De reactie van de wijnstok hierop was spectaculair met een opleving van de groei en een versnelde rijping van de druiven. Eind augustus verkeerden de stokken in een perfecte staat van gezondheid.

De zuurgraad is wat lager uitgevallen dan in de voorgaande jaren. Omdat het appelzuur door de grote warmte was afgebroken, is de concentratie aan wijnsteenzuur juist bijzonder hoog. Gelukkig is de situatie niet te vergelijken met die van het oogstjaar 2003, omdat de hitte geen negatief effect gehad heeft op de aromatische samenstelling van de druiven.

In lijn met de zeer vroege rijpheid van het jaar waren de oogstdata voor 2015 de volgende:
– Voor AOC Crémant d’Alsace 2 september.
– Voor AOC Alsace 7 september voor alle druivenrassen.
– Voor AOC Alsace Grands Crus 7 september voor alle cru’s en alle druivenrassen (met uitzondering van enkele individuele gevallen).
– Voor de vermeldingen Vendanges Tardives en Sélection de Grains Nobles 21 september.

De weeromstandigheden aan het begin van de pluk waren ideaal, net als de gezondheidstoestand van de druiven. Zonnige dagen en koele nachten hebben bijgedragen aan behoud van frisheid, want het thema van dit jaar was juist de vraag hoe om te gaan met de zuurgraad.

2015 was het jaar waarin de ware evenwichtskunstenaars hun talent konden demonstreren, omdat men zeer nauwkeurig te werk moest gaan bij de omgang met de balans tussen alcohol, restsuiker en zuren.

Wat betreft Crémant d’Alsace heeft de razendsnelle ontwikkeling van de rijping eind augustus (+2 graden binnen een week!) verschillende bedrijven aanleiding gegeven om ontheffing aan te vragen voor een vroeger begin van de pluk. Niettemin zijn de basiswijnen heel zuiver en elegant uitgevallen.

Sylvaner is licht en fris met grapefruittonen, terwijl Muscat met zijn knisperende en florale karakter heel typisch is. Pinot Blanc en Auxerrois op hun beurt hebben  de nodige vulling en ronding. Pinot Noir is magnifiek met een zeer diepe kleur en zachte tannine. Beslist het grote succesnummer van dit oogstjaar met balans tussen kracht en fruit! Nog een reden tot tevredenheid: Pinot Gris. Behalve een uitstekend aromapotentieel heeft die een perfect evenwicht. Ook is er een bevestiging van de trend naar steeds drogere wijnen. Gewurztraminer toont een mooie bloemigheid bij een goede balans. Riesling tenslotte is zuiver en fris met een citrustoets en met een voortreffelijke balans. Bovendien zijn de uitstekende weeromstandigheden tijdens het naseizoen gunstig geweest voor de productie van Vendanges Tardives (18.100 hl) en van Sélection de Grains Nobles (5.600 hl).

Het totale volume van de oogst 2015 voor alle AOC’s samen bedraagt 985.281 hl, wat 2,6% minder is dan in 2014 en 4,9% minder dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Het is verdeeld over 699.622 hl voor AOC Alsace (waaronder 36.928 hl voor gemeentelijke deelappellations en lieux-dits), 40.541 hl voor AOC Alsace Grands Crus en 245.118 hl voor AOC Crémant d’Alsace.

In commercieel opzicht heeft de opeenvolging van drie kleine oogsten in 2013, 2014 en 2015 automatisch geleid tot een afname van voorraden en lagere verkopen, evenals verhoging van de prijzen.

 

vendanges-2015