Ontdek de Elzas met Ellen Dekkers

Ellen

Bordeaux mag dan zijn eigen wijnpretpark hebben; de Elzas is een groot openluchtmuseum waar je dagen kunt vertoeven en iedereen aan zijn trekken komt. Slechts een half dagje karren en je zit in een compleet andere wereld. Een soort sprookjeswereld maar dan ‘for real’!

Je kent ze vast, al die snoeperige dorpen als Riquewihr, Ribeauvillé, Turckheim en Eguisheim met hun kleurrijke vakwerkhuisjes. Ik kies samen met manlief liever voor de ‘Lonely Planet’ versie van de Elzas. Wij wijken graag af van de platgetreden paden.

 

Neem Saint-Hippolyte, iets minder pittoresk misschien, maar rijk aan historie. Vanaf hier kan je een sportieve wandeling naar boven maken richting Château du Haut-Kœnigsbourg voor een magnifiek uitzicht over de vallei. Wel verstandig om dit te doen voordat je de Pinot Noirs van Saint-Hippolyte proeft.

Chateau du Haut Koenigsbourg

 

Bergheim is een ander favoriet dorp. Heel pittoresk, maar zo heerlijk rustig. Bij Domaine Marcel Deiss scoren we een gekoelde fles. Bij de jam-maakster Gabrielle Heguenauer van Eglantine de Bergheim een bijzonder jammetje, zoals die van groene tomaten. Om vervolgens gewapend met vers brood de wijngaarden in te duiken en een van de vele uitgestippelde wandeltochten te maken. Inclusief picknick én hond.

Bergheim Eglantine Bergheim Eglantine 2

 

We zijn enorme lekkerbekken, toch doe ik manlief geen plezier met een chique diner in een van de vele sterrenrestaurants die de Elzas telt. Hij houdt niet van ‘fluisterrestaurants’ – zoals hij dat noemt – en gaat liever naar de gezellige levendige eettentjes waar het er van wemelt. Soms kom je op plekken waar in geen honderd jaar iets veranderd is, maar ook eigentijdse restaurants als Flamme & Co in Kaysersberg zijn een aanrader. De beste tips krijgen we vaak van de wijnboer. Altijd even vragen dus.

Flamme & Co Flamme & Co 3

 

 

Er zijn legio sfeervolle hotels en leuke B&B’s te vinden in de wijndorpen, maar wij genieten meer van de rust midden in de Vogezen. Een eigen huisje met weids uitzicht. Het is er koeler, wat in de zomer een verademing kan zijn. Geen druiven daar, maar koeien. En het walhalla van de munsterkaas natuurlijk. Fietsend op de slingerpaadjes kom je dan spontaan een kaasboerderij tegen, zoals van de familie Lochert in Luttenbach: Ferme Auberge du Kahlenwasen. Guy maakt hier dagelijkse verse kaas en zijn vrouw Marielle in de auberge de sterren van de hemel kookt. Huisgemaakt van eigen bodem.

Ferme Auberge

 

Vast heel leuk hoor, dat nieuwe wijnpretpark in Bordeaux, maar wij gaan toch liever weer naar de Elzas…

 

Meer tips? Kijk op: www.tourisme-alsace.com