Langs de wijnroute – Ribeauvillé

Stad der minstrelen – Ribeauvillé ligt halverwege langs de wijnroute, zo’n 63 kilometer onder Marlenheim, het beginpunt van deze tocht. Ribeauvillé kent een levendige en rijke geschiedenis vol legendes, koningen, prinsessen en is maar liefst 4 keer van naam gewisseld! De heren van Rappolstein – zo heette Ribeauvillé toen – hebben vele eeuwen het dorp en het omliggende gebied geregeerd en waren erg betrokken bij hun volk. Zo was de Koning van de streek – dat was één van die heren – ook de beschermheer van de rondtrekkende minstrelen in zijn gebied, die zijn bescherming kregen door het betalen van belasting.

Rode wijn – De stad heeft overduidelijk zijn authentieke karakter behouden en is daarmee zowel een openluchtmuseum als toeristische trekpleister. Ribeauvillé, gelegen tussen de wijngaarden, staat bekend om haar Pinot Noir wijnen. En dat is best bijzonder; 90% van alle Alsace wijnen is namelijk wit! Verder worden er 8 verschillende Grand Cru’s geproduceerd in de regio die in de vele “weinstubes” in de stad te proeven zijn.

Als muziek in de oren – Volgens de oude legende had de koning van Ribeaupierre – een van de eerdere benamingen van Ribeauvillé –- een muzikant een nieuw instrument gegeven nadat de zijne was gebroken. Om de koning hiervoor te bedanken wordt “La Fete des Ménétriers” ieder jaar op de eerste zondag in september gevierd, en is al 600 jaar lang het grootste festival in de stad waar voornamelijk word genoten van de lokale wijnen.

Ridders en kastelen – Het is waarschijnlijk geen verrassing dat toerisme de belangrijkste inkomstenbron is voor de stad. Het is dan ook zeker aan te raden om Ribeauvillé te bezoeken en te genieten van alle oude kastelen, kloosters, kerken en fonteinen die de stad rijk is.