Langs de wijnroute – Obernai

Rijk terroir – Op nog geen 25 kilometer van de zogenoemde hoofdstad van EU – Straatsburg – ligt Obernai. Dit stadje is gelegen in vallei waar rivier de Ehn uitmondt, en werd daarom vroeger “Ehenheim” genoemd. Door de aanwezigheid van de rivier is de stad omringd door steile hellingen die rijk zijn aan kalksteen van Muschenkalk. Dat geeft een weelde, finesse en mineraliteit aan de wijnen die hier worden geproduceerd.

Doolhof – Obernai ontstond in 1240, en vandaag de dag zijn er zelfs nog huizen uit dat jaartal in de stad te vinden zijn. Het centrum bestaat uit een schilderachtig doolhof van de straten omringd door de eeuwenoude stadsmuur. Hierdoor voel je Mont Sainte Odile de historie, van het Romeinse Keizerrijk tot Renaissance. Om jezelf een weg uit het doolhof van Obernai te banen kun je de 60 meter hoge toren van het gemeentehuis beklimmen. Beter bekend als “Le Belfort”. Tegenwoordig is de stad zo populair dat het na Straatsburg de drukstbezochte stad van de Bas-Rhin is.

Beschermheilige van de Alsace – Odilia – Sainte Odile in het Frans – werd blind geboren en daardoor verstoten door haar ouders. Ze groeide daardoor op bij een familie op het platteland die haar in huis naam. Op 12-jarige leeftijd werd ze naar een klooster gebracht, waar ze volgens de legende tijdens de doping haar zicht terug kreeg. Na terugkeer naar haar ouders (blijkbaar accepteerden ze haar nu wél) kreeg ze beschikking over een heuvel bij de stad Barr; Mont Sainte Odile. Ze bouwde er een klooster op en bleef daar tot haar dood. Tot op de dag van vandaag is dit klooster een toeristische trekpleister, bedevaartsoort en viert men haar feestdag op 13 december.