Kugelhopf: paasstol op Elzasser wijze

Het paasontbijt is niet compleet zonder paasstol. Dat zou je denken. Kies dit jaar niet voor de traditionele paasstol, maar voor de Elzasser Kugelhopf. Anders dan de vorm doet vermoeden, is de Kugelhopf niet helemaal te vergelijken met een cake. Het beslag is namelijk op basis van gist waardoor de Kugelhopf tussen een cake en een brood inzit. Behalve dat dit banket lekker is bij het paasontbijt, combineert het ook goed bij de thee ’s middags én interessanter nog – het past perfect bij een glas Gewurztraminer d’Alsace. Een multi-inzetbare lekkernij.

Gewurztraminer d’Alsace

Zonder twijfel is de Gewurztraminer d’Alsace de meest herkenbare druif uit de Elzas. De Gewurztraminer is een aparte druif om te zien. Het heeft een lichtrood gekleurde schil, maar behoort toch tot de witte druivensoort. Gewürz staat in het Duits voor kruidig, wat meteen deze geurig witte druif typeert. Een Gewurztraminer heeft vele aroma’s, vaak zijn deze wijnen te omschrijven als fruitig of bloemig.

Oorsprong van de Kugelhopf

Dit luchtige, zoete banket met rozijnen in tulbandvorm dat nog het beste te vergelijken is met de Franse brioche, luistert naar vele namen: Kugelhopf, Kouglof, Gugelhopf of Kougelhof. De oorsprong van dit banket ligt in Wenen, Oostenrijk. In de late middeleeuwen werd de Kugelhopf geserveerd bij speciale gelegenheden zoals bruiloften en versierd met o.a. bloemen en seizoensfruit. Rond de 18de eeuw vond het recept zijn weg naar de omringende landen. De Kugelhopf is populair in een groot deel van Centraal-Europa, waaronder de Elzas.

Voor de vulling
• 100 gram rozijnen
• 50 ml kirsch (of rum of brandy)

Voor het deeg
• 35 gram bakkersgist
• 1 dl lauwe melk
• 350 gram patentbloem
• 140 gram roomboter + iets extra
• 1/2 theelepel zout
• 75 gram poedersuiker
• geraspte schil van 1 citroen
• 2 eieren + 1 eierdooier
• circa 15 ongebrande amandelen

Bereidingswijze
Laat een avond van tevoren de rozijnen wellen in de kirsch.

Maak een voordeeg door de gist op te lossen in de helft van de melk, klop er 30 gram van de bloem door. Dek de schaal af met plasticfolie en laat deze 30 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek.

Laat de boter samen met de rest van de melk op een zeer laag vuur smelten. Vermeng in een beslagkom de rest van de bloem met zout, suiker, citroenrasp en rozijnen. Roer de eieren en de eierdooier, de gesmolten boter en tot slot het gerezen voordeeg erdoor; meng alles goed met een pannenlikker. Het is een taai deeg. Vet een tulbandvorm goed met boter in. Leg de amandelen netjes op de bodem van de vorm. Schep het beslag gelijkmatig in de vorm. Dek de vorm af met een theedoek en laat het beslag ongeveer een 1-1,5 uur rijzen op een warme plek.

Verwarm de over voor op 200°C. Laat de Kugelhopf eerst 15 minuten bakken op 200°C. Verlaag de temperatuur naar 180°C bak en de Kugelhopf nog 45 minuten in de oven. Dek de vorm af met aluminiumfolie als de Kugelhopf donker wordt aan de bovenkant. Los het baksel op een platte schaal en laat hem afkoelen.

One thought on “Kugelhopf: paasstol op Elzasser wijze

Comments are closed.