Inspiratie: thema-etentje met Elzaswijnen
Wat is er leuker en lekkerder dan met elkaar koken en eten, verhalen delen en de tijd vergeten? Natuurlijk met fijne wijnen erbij. Je kan zo’n etentje iets extra’s geven door voor een thema te kiezen. Bijvoorbeeld door te koken bij wijnen uit één streek. Wijnen uit de Elzas lenen zich daar goed voor. Ze zijn vrijwel altijd van één druivenras gemaakt, die stuk voor stuk een unieke smaak hebben. 90% van de wijnen is wit, maar de variatie in die witte wijnen is groot.
Het ligt natuurlijk aan het gezelschap, maar als je zo’n etentje met z’n zessen of achten organiseert, kun je vijf à zes wijnen (=flessen) naast elkaar zetten. Tijdens het koken gaat de Crémant d’Alsace open. De mousserende wijn van de streek wordt net zoals champagne gemaakt en bestaat uit riesling, pinot blanc en/of chardonnay. Hij heeft een zachte mousse, is fris met de fruitige smaak van appel en peer en houdt van borrelhapjes als gemarineerde mosselen, oesters, garnalen of een puntje flammekueche. Crémant d’Alsace schenk je moeiteloos door bij een salade of een voorgerecht van groente of vis. De frisse, makkelijke Pinot Blanc is ook ideaal als aperitief en voor bij het eerste gerecht.
Als tweede gerecht is een romig soepje lekker, bijvoorbeeld van asperges, tomaat, wortel of pompoen, op smaak gebracht met kerrie, dragon of verse koriander. De ‘druivige’, milde Muscat d’Alsace is een geweldige wijn om bij dit soort soepen te serveren.
Een droge Pinot Gris d’Alsace past door z’n florale, fruitige en kruidige aroma’s perfect bij risotto of pasta met paddenstoelen. Dit is trouwens dé wijn die ook het zoetige van kokos en hete van rode pepers aankan, ingrediënten waarnaast veel andere wijnen volledig in het niet vallen. Meer zin in een rode wijn tussendoor? Schenk dan een Pinot Noir d’Alsace. Die is fruitig en, als je een houtgerijpte neemt, ook kruidig.
Riesling is misschien wel de meest gastronomische wijn van alle Elzassers doordat hij heerlijk geurig overkomt, met intense, subtiele aroma’s. Hij is zelden zwaar, maar wel gevuld en daardoor kun je er veel kanten mee op. Naast een gerecht met zalm, kip, kalkoen of ander gevogelte is hij helemaal op zijn plaats.
Gewurztraminer d’Alsace vormt een groot contrast met de Riesling doordat hij veel minder zuren bevat en juist wel uitgesproken smaakt, naar lychee, gember en roos. Daardoor is het een ideale begeleider van pittige, romige kaassoorten als reblochon, munster, abdijkaas en gorgonzola.
Een Elzasetentje sluit je af met een (half flesje) vendange tardive of sélection des grains nobles. Deze zoete, unieke, dessertwijnen worden van laat geoogste, suikerrijke druiven gemaakt. Ze zijn goudgeel en fluweelzacht met intense aroma’s van rijp fruit, gedroogde vruchten, honing en noten. Verrukkelijk bij crème brulée en nagerechten met warm, gekaramelliseerd fruit en een bolletje vanille-ijs.
Stel dat er nog een staartje in de fles Crémant d’Alsace zit, dan is het ook verrukkelijk om daarmee af te sluiten.