Hard werk en solidariteit in de Alsace

’Samen staan we sterk’’

Verdrietig maar positief – Geen toerisme, grote overschotten aan wijn en veel Corona-slachtoffers: de afgelopen periode woog zwaar voor de Alsace. Maar ondanks deze enorme tegenslagen, laten de Elzassers zich niet uit het veld slaan. Tegelijkertijd met het verdriet spoelde er ook een enorme golf van positiviteit en solidariteit over de streek.

Creatief – Wijnboeren werken keihard en proberen met man en macht creatieve oplossingen ter verzinnen om toch nog iets van hun wijn te verkopen. Naast het eigen hoofd boven water houden, zetten de wijnboeren zich ook zoveel mogelijk in voor de zorg.

Inzetten van alcohol – Zo leveren ze grote hoeveelheden gedistilleerde alcohol aan de ziekenhuizen in de Elzas geleverd om hydroalcoholische gel van te maken. Ook doneerden ze zo’n 5000 flessen wijn aan zorgmedewerkers.

Perfect wijnjaar – Een kleine pleister op de wond is dat blijkt dat 2019 een topjaar was. De weersomstandigheden waren een goede combi van een warme winter en lente, gevolgd door een droge zomer. Die werd vervolgens afgesloten met heel wat regen, en dit zorgde – naast een groene omgeving – voor een goede rijping van de druiven.En dat proef je terug in de wijnen! Die zijn elegant, evenwichtig en fruitig.

Lucky number nine – Leuk weetje: 9 lijkt een geluksgetal te zijn voor de wijnbouw in de Alsace. Naast uitzonderlijk goede jaren 1949, 1959, 1989 en 2009 sluit 2019 mooi aan in het rijtje.