Een goed huwelijk
Veel wijnprofessionals die de Alsace in de afgelopen jaren bezochten, kwamen terug met een bijzonder verhaal en delen dit graag. Aan het woord: Magda van der Rijst.
Als ik iets onzin vind, dan is het om één wijn als ideale keus bij één specifiek ingrediënt te noemen. Nog nooit iets van begrepen. De hardnekkige boodschap dat je bij asperges Pinot Blanc zou moeten drinken, liet ik dus vrolijk aan mij voorbijgaan. Niet dat ik het er per se mee oneens was. Natuurlijk niet. Bij gekookte asperges met beenham, krielaardappeltjes en een smeltend klontje boter doen veel Pinot Blancs het prima. Máár, bij rauw gebakken asperges met een salsa van knoflook, macadamia, limoen en koriander kies ik liever iets anders. Niet alleen de asperge doet er namelijk toe. Andere ingrediënten en de bereidingswijze spelen minstens zo’n belangrijke rol.
Muscat bij asperges
Toen er tijdens een wijnreis in de Elzas asperges op het menu stonden, leek mij dat een uitgelezen moment om deze eenzijdige wijn-spijs-benadering op de agenda te zetten. De discussie was sneller afgelopen dan ik had verwacht. In de Elzas drinken ze namelijk zelden of nooit Pinot Blanc bij asperges. Muscat is daar de aspergewijn. Nu heb ik een zwak voor droge Muscat omdat die wijn werkelijk fantastisch combineert met allerlei gerechten uit de nieuwe-groentekeuken, die inmiddels al niet nieuw meer is. Pompoensoep, geroosterde bataat, salade van rode biet met walnoten, roti met ei en kousenband, frittata met snijbiet, gegrilde puntpaprika: droge Muscat d’Alsace is hun vriend.
Bitter in balans
Die veelzijdigheid van Muscat had me meteen aan het denken kunnen zetten, maar ik bracht mijn aversie tegen de claim dat Muscat dan dé aspergewijn zou zijn toch ter sprake. Het kon niet waar zijn dat Muscat de beste keus is voor alle aspergegerechten. Toch wel, legde een Elzasser mij uit. De asperge is namelijk een lastpak voor de meeste wijnen. Ongeacht hoe je hem klaarmaakt en wat je erbij eet. Hij bevat een bittere stof die de smaak van nagenoeg alle jonge, frisse witte wijnen om zeep helpt. De aroma’s verdwijnen, en een saaie wijn met zuren blijft over. Alleen bij Muscat gebeurt dat niet. Die blijft dartelen. Het fijne bittertje in Muscat sluit een verbond met het aspergebitter. Dat pact laat de overige smaakcomponenten van zowel de asperge als de wijn in hun waarde.
Druivig
Speelse springerigheid is wat mij in droge Muscat d’Alsace aantrekt. Het is de enige droge wijn die echt naar druif smaakt. Dat pure fruit, in combinatie met verleidelijke bloesemaroma’s en zijn zachte zuren maken hem extra lekker om in de lente te drinken. Solo, bij salades en, net als in de Elzas zelf, bij mij nu ook bij verse asperges. Hoe ze ook op tafel komen.