De nieuwe suikerschaal van Alsace wijnen
Het zoete imago
Alsace Wijnen hebben nog vaak een ‘zoet’ imago, terwijl dit lang niet altijd terecht is. Volgens Elzasser oenoloog Thierry Fritsch worden ‘fruitig’ en ‘zoet’ vaak met elkaar verward. Hij legt uit: ‘In de Alsace vinificeren we de wijnen van zodanig dat de primaire aroma’s (bloemig, fruitig, kruidig) behouden blijven. Neem een Muscat; door de extreem expressieve neus met aroma´s van vers fruit lijkt het om een zoete wijn te gaan, maar kan deze in de mond droog en knisperend zijn.´´
Indicatie van zoetheid op het etiket
Vanaf oogstjaar 2021 is het verplicht om op het etiket van Alsace wijnen de zoetheid te vermelden aan de hand van de categorieën Sec, Demi Sec, Doux, en Moelleux (voorgaande jaren was dit optioneel). Dankzij de nieuwe regelgeving zal het een stuk makkelijker worden om een wijn te kiezen. Aan het etiket zie je direct wat voor Alsace wijn je kan verwachten. Wel zo handig!
Een kwestie van balans
Gezien de balans enorm belangrijk is in de manier waarop deze zoetheid wordt waargenomen, houdt men sinds vorig jaar bij deze classificatie ook rekening met de zuurgraad. De vermelding ‘sec’ mag nu ook gebruikt worden voor wijnen met 4 tot 9 gram restsuiker, wanneer ze in evenwicht zijn met een proportionele zuurgraad(namelijk, 7 gram).
De nieuwe generatie wijnmakers
De nieuwe generatie van wijnmakers in de Alsace houden vast aan traditie maar zijn ook volop aan het innoveren en ontdekken. Zo brengen steeds meer (jonge) wijnmakers aromatische wijnen zoals Gewürztraminer en Pinot Gris in een (strak)droge stijl op de markt.