Een caleidoscoop

 

Romy Kooij 2

Kamperend in de Elzas vond ik ooit een pup. Hij rolde zo uit een steile wijngaard voor mijn voeten. Hij rook puur. Naar druiven en wildernis tegelijk. Op zoek naar zijn thuis zwierf ik dagenlang door glooiende wijngaarden en belde bij wijnboeren en knusse huisjes aan. Tijdens die tochten gebeurde er iets met mij. Het hondje vond zijn baasje terug, en ik? Ik was verliefd. Op wijn.

Slow cooking
Want de Elzas met zijn eigenzinnige wijn verleidt zoals niets of niemand anders kan. Door een diverse en uitdagende bodemstructuur en het bijna trage, zonnige groeiseizoen ontwikkelen de druiven hier delicate aroma’s en een ragfijne structuur. Die natuurlijke slow cooking laat vooral de vier edele rassen (riesling, muscat, pinot gris en gewurztraminer) schitteren in hun soort. Edelzoet, lichtzoet, of juist helemaal droog, hier ontstaat wijn met een indrukwekkende typiciteit. Met kracht en mineraliteit. En dan – zoals het een echte Elzasser betaamt – als een expressieve cépage op de fles. Maar soms – heel soms – zitten ze stiekem bij elkaar.

 

Monocépage versus assemblage
In de Elzas is een assemblage een rariteit. Want in een regio waar de monocépage door traditie en regelgeving tot hemelse hoogte verheven wordt, zijn de Edelzwicker en Gentil behoorlijk vreemde eenden in de bijt. Maar grappig genoeg herleeft juist een eeuwenoude traditie met deze blends. Ze stammen uit een tijd dat de lokale percelen gemengd werden beplant, geoogst en ook samen werden gevinifieerd. Na lang te zijn vergeten, winnen deze historische wijnen nu weer aan populariteit.

Edelzwicker d'Alsace - Vins d'Alsace_files

 

 

Het hele Zwickie bij elkaar
De Edelzwicker is eigenlijk de meest nostalgische van het stel. Getuige de naam werd deze assemblage (Zwicker) vroeger juist van edele druiven gemaakt. Maar tegenwoordig kunnen alle Elzasrassen – en in elke verhouding – worden gebruikt. Bovendien mogen de druiven zowel samen, als afzonderlijk worden gevinifieerd.

Dat maakt de hedendaagse Edelzwicker wat divers van aard, maar meestal is het een makkelijk glas met veel frisheid en geel fruit. Een gezellige wijn, met een zachte en evenwichtige smaak.

 

 

De vriendelijke Gentil

De Gentil daarentegen is het luxepaardje van de twee. Deze wijn is van superieure kwaliteit. De regels zijn strak en de druivenkeus beperkt. De wetgeving stelt dat het eindre
sultaat voor tenminste 50% uit edele rassen moet bestaan, eventueel aangevuld met sylvaner, chasselas en/of pinot blanc. Bovendien moet – in tegenstelling tot de Edelzwicker – zijn jaargang worden vermeld. En pas nadat de rassen afzonderlijk zijn geoogst, gevinifieerd en als AOC Alsace zijn erkend, wordt de uiteindelijke assemblage samengesteld. En ook die wordt weer gekeurd, voordat hij op de markt verschijnt.

Maar dan heb je ook wijn met een uitgesproken Elzasser temperament. De kruidige gewurztraminer, de verfijnde riesling, de karaktervolle pinot gris en de fruitige muscat worden op subtiele wijze verenigd in de fles. Wijnhuis Hugel omschrijft zijn eigen Gentil zelfs als een ‘caleidoscoop van de Elzas in je glas’.

Deze complexe, (mild)droge wijnen hebben een heerlijk aromatische en gulle stijl. En ze zijn ook nog eens perfect aan tafel, die gemengde druifjes voelen zich overal wel thuis. Maar ja, ze heten natuurlijk ook niet voor niets Gentil (vriendelijk).

 

Miss WineLane’s Tips:

Domaine Hugel & Fils Alsace Gentil « Hugel » – www.orbwijn.nl

Domaine Mittnacht Frères Alsace Gentil « Gyotaku »  Cuvée « Copains-Copines » – www.mittnachtfreres.fr

Vins Thomas André & Fils Alsace Gentil « BIO » – www.domainealsace.nl

Dopff & Irion Alsace Gentil – www.fourcroy.nl

 

Romy Kooij | Miss Winelane

www.winelane.nl