Crémant d’ Alsace: Bruisend & Betaalbaar

Bubbels drinken we het hele jaar door, maar tijdens de feestdagen is een extra mooie mousserende wijn niet weg te denken. Traditioneel was dat altijd Champagne, toen kwam daar Cava bij en tegenwoordig is Crémant de hit. Met name die uit de Elzas. De Fransen zijn er gek op, Crémant d’Alsace is thuis de meest gedronken bubbel.

Crémant is de aanduiding voor mousserende wijn van druivenrassen uit de streek bereid volgens de méthode traditionnelle. ‘Traditionele methode’ wil zeggen dat er eerst een gewone, droge basiswijn wordt gemaakt, die samen met een mengsel van wijn, suiker en gist wordt gebotteld. In de afgesloten fles gaat het geheel opnieuw gisten waarbij koolzuur ontstaat die de fles niet uit kan. Dan heb je dus wijn met bubbels. Zo ontstaan mousserende wijnen als Champagne, Cava en ook Crémant d’Alsace. De vorming van de mousse en ontwikkeling van de smaak moeten in alle rust gebeuren en beslaat voor Crémant d’Alsace minimaal 9 maanden, voor Champagne is dat minimaal 15 maanden. De bereiding is dus dezelfde, de belangrijkste verschillen zitten ‘m in de rijpingstijd en de druivenrassen.

Wat de druivenrassen betreft, is het aanbod in de Elzas groot. De wijnmakers kunnen kiezen uit riesling, pinot blanc, pinot gris, pinot noir, auxerrois en chardonnay. Elke druif heeft zijn eigen kenmerken die voor veel variatie zorgen. Crémant d’Alsace van pinot blanc of pinot gris smaakt bijvoorbeeld sappig, rond en meestal wat exotischer dan eentje van riesling of chardonnay. Die komt frisser en strakker over.

Omdat het in de Elzas lekker warm is, worden de druiven goed rijp en bevatten ze milde zuren. Daardoor komt een Crémant d’Alsace toegankelijk en zacht over en kun je er makkelijk en gezellig mee borrelen en feesten. Dankzij het rijpere fruit hebben ze, voor een méthode traditionnelle, relatief weinig tijd nodig om zich te ontwikkelen en dat maakt een Crémant d’ Alsace ook vriendelijk voor je portemonnee.