Coq au Riesling d’Alsace

Misschien wel het allerlekkerste streekgerecht uit de Alsace: Coq au Riesling. Zoals de naam al verklapt, uiteraard klaargemaakt met het paradepaardje uit de Alsace: Riesling. Dit recept heeft wat tijd nodig, maar geloof ons, het is het waard!

Dit heb je nodig [4 personen]:
1 kip in stukken, of 4 kippenbouten
zout, peper
2 eetlepels olie
4 fijngesneden sjalotjes
1 fijngehakte knoflookteen
1 dl cognac
1/4e liter Riesling d’Alsace
2 dl kippenbouillon
1 takje tijm
150 gram champignons
100 ml crème fraîche
1 eetlepel bloem
1 eierdooier

Zo maak je het:
Wrijf de kip in met zout en peper. Bak de stukken in 5 minuten rondom lichtbruin in de olie. Voeg sjalot en knoflook toe. Flambeer de kip met de cognac. Voeg de Riesling, bouillon en de tijm toe en stoof de kip circa 30 minuten op laag vuur. Snij de champignons in plakjes. Bak ze kort in een koekenpan en doe ze bij de kip. Roer de crème fraîche, bloem en eierdooier tot een glad papje. Leng het aan met 1 à 2 eetlepels stoofvocht. Voeg toe aan de kip en verwarm kort mee totdat het stoofvocht lichtgebonden is (zorg dat het niet gaat koken). Breng verder op smaak met peper en zout. Serveer er bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes bij.

Uit de Elzas, in het glas!

André Stuber Riesling d’Alsace Réserve
Een zeer typerende Elzasser Riesling met geuren van peer en gele appel. Zacht en lekker fris door de smaak van citrus.
€ 7,79 | gall.nl

Domaine Engel Riesling d’Alsace Réserve
Fruitige en licht mineralige Riesling met een pittige, friszure smaak en een aangename, geurige afdronk.
€ 11,30 | Verkrijgbaar bij de wijnspeciaalzaken die aangesloten zijn bij Les Genereux, o.a. wijnkoperijplatenburg.nl

Domaine Bott Frères Riesling d’Alsace Tradition
Deze Riesling heeft iets van de bekende ‘petrol’ geur in de neus en licht tropisch fruit, is redelijk complex in de smaak en is mooi in balans met een zoetje en de zuren.
€ 5,95 | henribloem.nl