Biorealisme in de Elzas: Het Verduurzamen van Wijnbouw in een Vulkanisch Terroir

Het Verduurzamen van Wijnbouw in een Vulkanisch Terroir
Biologische en biodynamische wijnbouw is een veelzijdige benadering van landbouw die gericht is op duurzaamheid, biodiversiteit en het minimaliseren van het gebruik van synthetische chemicaliën. In de Elzas wordt deze benadering steeds vaker toegepast, met meer dan 800 hectare gecertificeerd biodynamisch en 35% van het totale wijnbouwareaal dat biologisch is, wordt de regio beschouwd als een van de groenste wijngaarden van Frankrijk. Deze tendens blijft groeien, wat aantoont dat wijnboeren zich inzetten voor het behoud van de natuurlijke balans in hun wijngaarden.

Wijnmakers in de Elzas hebben geleerd dat een biologische en biodynamische benadering leidt tot wijnen van hogere kwaliteit. Deze wijnen worden gekenmerkt door een betere smaak en een diepere verbinding met het terroir, omdat de bodem gezonder en meer in balans is. Het proces omvat onder andere het minimaliseren van chemisch gebruik, het ploegen van de grond om de biodiversiteit te bevorderen en het gebruik van natuurlijke preparaten om de bodem te verrijken.

Het Belang van Bodembewerking
Een belangrijk aspect van biologische en biodynamische wijnbouw is het opnieuw leren bewerken van de bodem. In de Elzas wordt de grond bewerkt zonder het gebruik van onkruidverdelgers, chemische meststoffen en insecticiden. Dit proces omvat oppervlakkig ploegen om het bodemevenwicht te behouden en de interactie tussen verschillende organismen te bevorderen.
Véronique Muré van Domaine du Clos Saint Landelin-Muré legt uit dat licht ploegen de oppervlakkige wortels van de wijnstok stimuleert om diep naar sporenelementen te zoeken, waardoor de wijnstok sterker en gezonder wordt. Bovendien zaaien wijnboeren groenbemesters tussen de rijen wijnstokken om de bodem te beschermen en verdichting te voorkomen.

Het Terroir-Effect
De Elzas staat bekend om zijn uitzonderlijke diversiteit aan terroirs, die worden gevormd door verschillende bodemsoorten en geologische formaties. Deze terroirs hebben een directe invloed op de smaak en stijl van de wijnen die in de regio worden geproduceerd.
In de diverse terroirs van de Elzas, die elk een unieke stempel drukken op de wijnen, speelt het biodynamische Preparaat “500P” een essentiële rol. Dit preparaat, een integraal onderdeel van biodynamische wijnbouw, bevordert de gezondheid van de bodem door het fermenteren van mest in koehoorns in de grond, gevolgd door verdunning en toepassing op de wijnstokken.
De geologische geschiedenis van de Elzas, met vulkanische uitbarstingen, zeespiegelveranderingen en bergvorming, heeft geleid tot een complex mozaïek van bodems. Elke bodemsoort, van klei en kalksteen tot graniet en zandsteen, geeft wijnen een uniek karakter en smaakprofiel. Deze verscheidenheid aan terroirs is een trots kenmerk van de Elzasser wijnidentiteit.

Het Vulkanische Erfgoed van de Elzas
Bovenop de geologische schatten die de terroirs van de Elzas al kenmerken, voegt het vulkanische erfgoed van de regio een fascinerende dimensie toe. Deze vulkanische uitbarstingen, hoewel historisch gezien kortstondig, hebben een blijvende impact gehad op de bodems en wijnen van de Elzas. De lavagesteenten en aslagen die ze hebben achtergelaten, bieden een uniek substraat dat warmte vasthoudt en wijnen met rokerige aroma’s en diepte vormt. Deze vulkanische terroirs voegen een extra laag van complexiteit en karakter toe aan de diverse en boeiende wereld van Elzasser wijnen.

Conclusie
De opkomst van biologische en biodynamische wijnbouw in de Elzas weerspiegelt groeiende aandacht voor duurzaamheid en milieu-uitdagingen in de wijnindustrie. Wijnboeren in de regio combineren deze benaderingen met de unieke terroirs van de Elzas, resulterend in wijnen van uitzonderlijke kwaliteit en karakter. Het opkomende ‘biorealisme’ van de Elzas biedt niet alleen een blik op de toekomst van de wijnbouw, maar ook op de kracht van menselijke inspanningen om in harmonie te leven met de natuur.
De Elzas blijft een openlucht showcase van geologische formaties en biedt een illustratie van hoe de geschiedenis van de aarde, de smaak van de wijn kan beïnvloeden. Van vulkanische sedimenten tot kalksteen en klei, elk terroir vertelt een uniek verhaal en draagt bij aan de rijke diversiteit van Elzasser wijnen.

In deze groeiende beweging naar duurzaamheid, biorealisme en respect voor het terroir, blijft de Elzas een inspiratiebron voor wijnliefhebbers en wijnboeren over de hele wereld. De toekomst van de Elzasser wijnindustrie belooft niet alleen geweldige wijnen, maar ook een verantwoordelijke benadering van wijnbouw die de planeet en de smaakpapillen ten goede komt.

Bron: Flûte! N°3 – Vins Alsace – CIVA – Rémy Charest