Biologische wijn uit de Alsace? Gewoonste zaak van de wereld!
Veel wijnboeren in de Elzas werken al jaren biologisch. Uit liefde voor de natuur en voor de wijn. Die wordt er lekkerder van.
Elzassers houden van eten en drinken, vooral van de producten uit de eigen streek. Er komt ook zo veel lekkers vandaan. Het leven draait erom en bijna iedereen verbouwt wel iets. Zeker ook druiven, want dit relatief kleine gebied telt maar liefst meer dan 4.200 producenten. De meeste wijnhuizen zijn klein, gemiddeld nog geen 4 hectare, en al generaties lang in bezit van één familie. Een groot gevoel van verbondenheid met het land en met de natuur is daardoor vanzelfsprekend. Dat maakt het ook begrijpelijk dat velen voor de biologische aanpak kiezen. Op de Provence na is de Elzas het gebied met de meeste bioboeren in Frankrijk.
Omgeving voorop
Kiezen voor biologisch heeft alles te maken met liefde voor je omgeving, voor de natuur. De bio-aanpak is preventief van aard en erop gericht om ziekten in de wijngaard te voorkomen. Daarvoor moet de bodem fit en in balans zijn. De optimale conditie van de bodem bereikt de wijnboer door er leven in te brengen, bijvoorbeeld door de manier waarop hij de grond bewerkt, bepaalde begroeiing aan te brengen en door op natuurlijke wijze te bemesten. Als de basis deugt, gedijt de plant beter, zal zijn weerstand verhogen en raakt hij bestand tegen schimmelinfecties. De pot met pesticiden en chemische bestrijdingsmiddelen kan dicht blijven en dat is beter voor alles, ook voor de wijn.
Minder sleutelen in de kelder
Een gezonde, evenwichtige bodem bevordert namelijk de kwaliteit van de druiven. Hoe beter de druiven, des te lekkerder wordt de wijn. Als de druiven goed zijn, hoeft er tijdens de wijnbereiding ook veel minder aan gesleuteld te worden. Dat proef je. Ook daarom kiezen steeds meer wijnbouwers voor de biologische weg. Velen vinden het zelfs zo logisch, dat ze het niet eens op het etiket vermelden. Anderen doen dat wel, bijvoorbeeld met het Europese logo voor biologische producten of een van de biologische keurmerken zoals Ecocert en Agriculture Biologique. Als dat op het etiket staat, weet je zeker dat de producent volgens de bioregels heeft gewerkt, zowel op het land als in de kelder.
Geen keurmerk, toch bio
Er zijn verschillende redenen om geen keurmerk te vermelden op het etiket, maar toch biologisch te produceren. Op hun websites vermelden wijnhuizen vrijwel altijd of er biologisch wordt gewerkt.