Alsace in hall of fame

Alsace in hall of fame van Decanter

 

Het internationaal toonaangevende wijnmagazine Decanter kent een eigen hall of fame. Niet van beroemdheden, maar van wijnen. Wijnen die de redactie legendarisch vindt, om welke reden dan ook. De laatste toevoeging aan de hall of fame is een Alsace wijn: de Riesling Sélection de Grains Nobles 1976 van Famille Hugel. Wat maakt deze wijn nu zo fenomenaal?

Omdat hij gemaakt is door een familie die deze stijl wijnen zo’n beetje heeft uitgevonden. Het was de familie Hugel die vanaf 1865 aan de bakermat stond van de wijnen die later bekend werden als Vendanges Tardives en Sélection de Grains Nobles. Edelzoete specialiteiten typisch voor de Alsace. Ze mogen alleen worden gemaakt van de edele druiven riesling, pinot gris, muscat en gewurztraminer.

Vendanges Tardives betekent letterlijk ‘late oogst’ en wordt dan ook gemaakt van laat geoogste, overrijpe druiven. Voor de Sélection de Grains Nobles worden alleen druiven gebruikt die aangetast zijn door edele rotting oftewel botrytis. Hierbij zorgt de schimmel Botrytis Cinerea voor minuscule gaatjes in de druivenschil waardoor het water uit de druif verdampt en er een bijzondere concentratie ontstaat van suikers en smaakbestanddelen. De aangetaste druiven worden stuk voor stuk met de hand geselecteerd en geplukt!

Lang niet alle oogstjaren lenen zich voor het maken van deze wijnen. Daarom zijn ze per definitie zeldzaam. Het oogstjaar 1976 was echter perfect, vandaar dat juist dát jaar in de hall of fame is opgenomen.

Vendanges Tardives en Sélection de Grains Nobles zijn edelzoet, geconcentreerd, met tonen van karamel, exotisch en gekonfijt fruit, honing en een buitengewone kracht, complexiteit en lengte in afdronk. Ze laten zich goed combineren met zoete desserts, blauwschimmelkazen maar bijvoorbeeld ook patés. Wijnen bij uitstek voor de feestdagen!

sgn__larger

 

Dessertwijnen uit de Alsace bij Nederlandse importeurs:

Vins Schoenheitz Alsace Riesling Herrenreben Vendanges Tardives 2007
Domaine Schoffit Alsace Grand Cru Rangen de Thann Pinot Gris Sélection de Grains Nobles 2007
René Muré Alsace Grand Cru Vorbourg Gewurztraminer Vendanges Tardives 2007
André Thomas Alsace Riesling Vendanges Tardives 2011