Alsace 2018. Een jaar om te onthouden!

Het is november en de oogst is nagenoeg binnen. 2018 gaat ongetwijfeld geschiedenis schrijven, niet alleen vanwege de uitzonderlijke weersomstandigheden, maar ook vanwege het verloop en de kwaliteit van de oogst.

Dit hele jaar kenmerkte zich door bijzondere weersomstandigheden. Zo viel in de eerste zeven maanden in de Elzas een hoeveelheid neerslag die anders in een heel jaar valt. Hierdoor heeft de grondwaterstand zich kunnen herstellen. De groeicyclus verliep desondanks goed. Hoewel de wijnstokken later dan in voorgaande jaren begonnen uit te botten, kwamen ze heel snel en vroeg in bloei (eind mei). Daaraan was al te zien dat er vroeg geoogst zou gaan worden. Maar het belangrijkste was echter dat de druiven ondanks de grote hoeveelheden neerslag goed gezond zijn gebleven. In de zomer zagen we de terugkeer van stabieler, warmer en vooral droger weer. Eind juli schoten de temperaturen omhoog, met als gevolg dat de rijping zelfs op de lichtere gronden achterbleef. De weinige hagelbuien hebben geen ernstige schade teweeg gebracht, omdat de getroffen druiven zich door de hoge temperaturen makkelijker konden herstellen. Eind augustus viel nog een enkele bui, die de verdere rijping positief beïnvloedde.

De rijpingscontroles leverden voor 2018 de volgende oogstdata op:

  • AOC Crémant d’Alsace: 22 augustus 2018
  • AOC Alsace: 3 september 2018 voor alle druivenrassen
  • AOC Alsace Grand Cru: 3 september 2018 voor alle lieux-dits en alle druivenrassen (behalve in uitzonderlijke gevallen op verzoek van lokale grand cru-producenten)
  • Vendanges Tardives en Sélections de Grains Nobles: 17 september 2018

Tijdens de oogst waren de omstandigheden echt uitzonderlijk. Kwantiteit en kwaliteit waren navenant. Vroeg oogsten wil echter niet zeggen dat er ook snel moet worden geoogst. Producenten namen dus de tijd. Dankzij het prachtige weer en de gezondheid van de druiven kon de oogst over twee maanden worden verspreid, met een optimale rijping en zuurgraad tot gevolg.

De eerste resultaten in de kelders zijn veelbelovend: we zien wijnen die erg goed in balans zijn, ondanks een lagere zuurgraad dan in gemiddelde jaren. Daarnaast combineren ze een bijzonder aromatisch karakter met mooie drogestofgehaltes. De Crémants zijn prachtig ondanks hun soepelheid. De Muscat, Pinot Blanc en Sylvaner zijn helder, fruitig en smaakvol. Toppers van dit jaar zijn de Pinot Gris en Pinot Noir. Waar de eerste gestructureerd en krachtig zijn, kenmerken de laatste zich door hun volheid en prachtige kleurintensiteit, en zijn ze dus meer dan veelbelovend. De Gewurztraminer is bijzonder aromatisch, met een kruidigheid die kenmerkend is voor een warm jaar. Voor de Riesling was geduld nodig en werd de oogst in enkele gebieden uitgesteld. De warme dagen en koele nachten in oktober waren echter ideaal om dit laat geoogste druivenras optimaal te laten rijpen. Fruitigheid en frisheid stellen allesbehalve teleur.

Dankzij de warme nazomer in de Elzas in oktober en de fantastische kwaliteit van de druiven was de productie van de Vendanges Tardives en de Sélections de Grains Nobles zeer de moeite waard. Daarmee werd het aanbod uit voor dit memorabele wijnjaar gecompleteerd.

Uiteindelijk zijn de producenten blij met deze afloop. Door de droge zomer dreigde immers even opnieuw een magere oogst. De exacte cijfers voor 2018 zullen worden vastgesteld en gepubliceerd zodra de oogstopgaven van de producenten binnen zijn (uiterlijk op 15 december). Uit de eerste gegevens blijkt echter al wel dat de kelders met de oogst van dit jaar weer goed gevuld zijn.

 

Conseil Interprofessionnel des Vins d’Alsace

Colmar, november 2018