Pinot Gris voor Obama en Gewurz voor Al Capone: 6 dingen die je nog niet wist over de Alsace

Dat Alsace vol verrassingen zit, is vast geen nieuwtje voor je. Maar wist je dat deze streek zelfs in het Guiness Book of Records vermeld staat? Of dat Al Capone een Gewurztraminer fan was? Wij hebben wat (fun) facts voor je op een rijtje gezet die niet aan je Alsace-kennis mogen ontbreken. Gebruik ze ook vooral om je gasten te imponeren terwijl je ze een glas Alsace wijn inschenkt.

 

  1. Er zijn zo’n 800 wijnbedrijven in de Alsace te vinden, en 3800 boeren die druiven telen (waar ze zelf wijn van maken óf verkopen aan een producent).
  2. In het dorp Ribeauvillé bevindt zich de oudste wijncoöperatie van Frankrijk, maar liefst 125 jaar oud!
  3. Toen Obama de 44e president van de Verenigde Staten werd, stond tijdens zijn openingsdiner een Pinot Gris van Domaine Zind-Humbrecht op tafel.
  4. De Alsace heeft het grootste eikenhouten wijnvat dat nog in gebruik is. Deze vind je in Ingersheim en heeft een inhoud van maar liefst 35.400 liter!
  5. Ook gaan de credits voor het oudste wijnvat naar de Alsace, deze is te vinden in de kelders van wijnmaker Hugel in Riquewihr. Dit eikenhouten vat genaamd ‘Saint Catherine’ komt uit 1639 en staat vermeld in het Guinnes Book of Records.
  6. Domaine Willm was de eerste wijnproducent uit de Alsace die zijn wijnen exporteerde naar de Verenigde Staten. Een van de klanten was niemand minder dan Al Capone, die van achter de tralies wat flessen Gewurztraminer Kirchberg de Barr liet bezorgen in de gevangenis.