In juli 2018 benoemde Europa ‘Elzasser zuurkool’ tot beschermde merknaam. Vanaf nu mag de benaming Elzasser zuurkool alleen gebruikt worden door de lokale producent. Dat is ook het geval bij de Elzasser wijnen. Zo weet je zeker dat ‘Choucroute d’Alsace’ en ‘Vins d’Alsace’ ook echt hun oorsprong vinden in deze streek. En laten zuurkool en wijnen uit de Elzas nu een fantastische combinatie zijn. Daarom hieronder een recept waarin beide producten als ingrediënten worden toegepast.

Recept: Choucroute d’Alsace met vis

Aanbevolen wijnen: Riesling d’Alsace of Crémant d’Alsace

Benodigdheden voor 6 personen
Voorbereiding: ong. 60 min

Ingrediënten:

  • 1kg zuurkool
  • 30 cl Riesling d’Alsace
  • 30 cl visfond
  • 200g roomboter
  • 1 bouquet garni
  • 2 sjalotjes
  • 1 ui
  • ½ citroen
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 2 eetlepels olie
  • zout, peper

Wat betreft de vissoorten kun je eindeloos variëren, wij pakten stevig uit:
300g zeeduivel in 6 porties
300g gerookte schelvis in 6 porties
12 mosselen
12 gamba’s
6 sint-jakobsschelpen

Spoel de zuurkool om met water en druk het vervolgens uit tussen de palmen van je handen. Hiermee verdwijnt het zuur uit de kool. Bak de ui in de braadpan met een beetje roomboter. Voeg de zuurkool toe, en vervolgens 20 cl Riesling en 20 cl visfond. Voeg naar smaak zout en peper toe en ook de bouquet garni. Laat dit 45 minuten in een afgedekte braadpan sudderen.
Snijd een sjalotje fijn en leg ze in de braadslee. Voeg een klontje boter toe net als de 5cl Riesling, 10cl visfond, de vis en de mosselen. Leg daarbovenop de in ronde plakjes gesneden citroen. Voeg naar smaak zout en peper toe. Schuif de braadslee ongeveer 7 minuten de oven in (stand 210 °). Bak in de tussentijd in een hete koekenpan de gamba’s en de sint-jakobsschelpen in olie. Ongeveer 2 minuten aan elke kant.

Witte botersaus

Hak de laatste sjalot fijn en doe dit in een steelpannetje met de rest van witte wijn. Voeg zout en peper toe en laat inkoken. Voeg vervolgens de crème fraîche toe. Laat het gedurende 1 minuut sudderen en voeg dan de roomboter toe en klop met een garde. Deze zuurkool combineert goed met gestoomde aardappelen en natuurlijk een glas Riesling d’Alsace of Crémant d’Alsace.